Connexions i salut


  • Compartir a Pinterest

Un estudi de Harvard iniciat el 1938 demostra que tenir molts amics ajuda a ser més feliç, a tenir més salut i a viure més anys. Observeu el detall de la data de l’inici de l’estudi: els amics als que fa referència no són precisament els de Facebook.

L’estudi va començar en plena depressió econòmica als EUA i ha seguit dos grups d’homes els darrers 83 anys amb l’objectiu d’identificar els processos biològics i les variables psicosocials de joventut que porten a una vellesa saludable. El primer grup estava format per 268 estudiants de 19 anys de Harvard de les promocions de 1938 a 1944. El segon, per 456 nois d’entre 11 i 16 anys del barris més pobres de Boston. Els participants eren tots homes blancs. Avui l’estudi s’ha ampliat als seus 1.300 fills que es troben en entre els 50 i 60 anys i fa deu anys s’hi van afegir les esposes dels membres dels dos grups inicials.

Alguns dels participants van acabar en una fàbrica, a la construcció o a l’acadèmia. D’altres van seguir carreres d’èxit com a polítics, advocats, metges o científics. Entre els participants hi havia un futur editor del Washington Post; un futur escriptor famós; i quatre futurs candidats a senadors, entre ells un jove estudiant de relacions internacionals que arribaria a president dels EUA: John F. Kennedy. D’altres no van tenir tant d’èxit i van acabar amb problemes mentals o d’addiccions. Alguns van arribar al cim de l’escala social partint de sota i d’altres van fer el viatge contrari. Del grup inicial en queden 19 de vius, amb edats vora els 95 anys.

Les relacions socials ens fan feliços i ens allarguen la vida. Recuperem el temps perdut.

Els metges que porten l’estudi, la quarta generació ja, fan un seguiment molt exhaustiu dels participants: qüestionaris cada dos anys, entrevistes personals a casa, seguiment de l’historial mèdic, analítiques de tot tipus, escanejos del cervell, xerrades amb esposa i fills i enregistraments en vídeo de converses amb les seves esposes mentre parlen de les seves preocupacions més profundes.

Què n’hem après? El psiquiatra Robert J. Waldinger, professor de medicina a Harvard i dierctor del projecte ho resumeix així: “La felicitat no la donen els diners, o la fama o treballar moltíssim. Les bones relacions ens fan més feliços i milloren la nostra salut, punt”. Al final les persones més connectades amb parents, amics, coneguts i saludats són més felices, tenen més salut i viuen més anys que els que no n’estan. Una de les conclusions de l’estudi és que “tenir cura del cos és important, però tenir cura de les relacions també és tenir cura d’un mateix”. O sigui, que si sortir a córrer t’allarga la vida, sortir a fer cerveses amb amics també. En paraules del Dr. Waldinger: “Aquesta és la revelació de l’estudi”; en paraules del Dr. Argimon: “Bars i restaurants podran obrir de les 7:30 del matí fins les 11 de la nit”.

Arxivat a: