Ara fa quatre anys escrivia en aquesta mateixa columna que l’endemà guanyaria Trump. Al cap de menys de vint-i-quatre hores Donald Trump es proclamava guanyador contra tot pronòstic. Contra tot pronòstic? No, el sistema d’intel·ligència artificial MogIA i el Simpson ja sabien que guanyaria. El MogIA ja havia predit amb èxit els resultats de les tres darrers presidencials nord-americans i tot el que ens passa ja ha passat abans als Simpson.
MogIA basa les seves prediccions en l’anàlisi de la intenció de la nostra activitat a les xarxes socials; va ser capaç d’analitzar les dades i les meta-dades de milions de publicacions a la xarxa i extraure’n patrons que per a nosaltres són invisibles. MogIA i sistemes similars basen les seves anàlisis en el fet de que ens expressem de manera més natural als mitjans socials que davant d’una enquesta. Quan publiquem contingut als mitjans socials 1) no filtrem com ens expressem, 2) manifestem les nostres preferències de manera sostinguda en el temps (és fàcil mentir puntualment a l’enquestat i difícil durant un any a Twitter) i 3) la meta-informació que generem —hora, dispositiu, freqüència, localització— és molt valuosa i difícil d’emmascarar.
L’empresa Expert.ai, amb oficines a Itàlia i als EUA, ha fet una anàlisi similar per a les presidencials d’enguany. La seva predicció concedeix la victòria a Biden però no tan folgada com pronostiquen les enquestes. Els darrers trackings donen vora 9 punts d’avantatge al candidat demòcrata mentre que l’anàlisi d’Expert.ai li dóna un marge més estret. En front de Trump, Biden és un aspirant sense opcions a xarxes socials. Als darrers trenta dies la pàgina de Trump a Facebook ha obtingut més de 130 milions de reaccions per 18 la de Biden, Trump ha rebut 60 milions de m’agrada a Instagram per 13 Biden i els vídeos de Trump han tingut 207 milions de vistes per 29 els de Biden.
La IA dona una victòria a Biden menys folgada que la que li atorguen les enquestes. Els Simpson segur que ho sabien.
L’anàlisi qualitativa i d’intenció d’Expert.ai, emperò, és ben diferent: Biden supera Trump en nombre mitjà de reaccions a les seves publicacions (hi ajuda el fet que Trump tuiti compulsivament) i les seves publicacions obtenen més puntuació en termes relacionats amb emocions positives com ara “èxit” i “esperança”, mentre que les del seu oponent l’obtenen en relació a les negatives com “por” i “odi”.
L’any 2000, setze anys abans de la predicció de MogIA, a l’episodi “Bart to the future” dels Simpsons ja hi sortia un Donald Trump president. Preguntats els guionistes de com se’ls va acudir aquest viatge al futur van respondre: “Simplement semblava la parada lògica abans de tocar fons”. Una predicció feta amb intel·ligència natural.