Neu a Davos

Neu a Davos


  • Compartir a Pinterest

La imatge de l’any és sens dubte la de les estacions d’esquí tancades a Europa. Muntanyes que al gener eren blanques mostren els prats verds de la primavera mentre uns quants esquiadors malden per baixar per la poca neu que hi ha. Els efectes de l’escalfament global han fet que aquest hivern no hagi nevat i que les temperatures siguin massa altes. El rècord històric de 20 ºC al gener a Suïssa fa que calgui massa aigua per a generar neu artificial.

Només la neu artificial aconsegueix fer esquiable algun tram, i encara. Suïssa, en la situació actual de restriccions energètiques per culpa de la guerra d’Ucraïna, prioritza la generació d’energia hidroelèctrica a la generació de artificial.

Investigadors de la Universitat de Basilea han fet estudi basant-se en dades actuals del complex Andermatt-Sedrun-Disentis. Aplicant diferents escenaris de canvi climàtic i mitjançant el programa de simulació SkiSim 2.0 van arribar a la conclusió següent: l’escalfament global només farà rendible l’esquí –més de 100 dies amb neu tècnica a l’any– a cotes superiors als 1.800 metres. Els investigadors quantifiquen l’increment de l’aigua necessària per generar neu artificial en un 80%, nivells que entren en conflicte amb les necessitats hídriques de la població. Altres estacions podrien quintuplicar-lo.

Les imatges que veiem mostren de manera visual com l’escalfament puja de cota. Al principi, els efectes del canvi climàtic eren arran de mar, a Haití, a Nova Orleans o Indonèsia, lluny de casa. Avui els efectes es noten al cor d’Europa més rica i afecten les economies de regions senceres de França, Àustria i Suïssa que s’han quedat sense “l’or blanc”. Segons l’estudi l’esquí tornarà a ser a les properes dècades una activitat molt cara (el de veritat, no el d’autobús, ja ho és ara).

Els efectes de l’escalfament global pugen de cota i de classe social.

També mostren com l’escalfament global puja de classe social. Avui els propietaris de segones residències a la muntanya, de SUV 4×4 sobredimensionats i de forfaits de temporada veuen com l’escalfament global ha pujat fins la seva cota. Allò que fins fa quatre dies no anava amb ells, més enllà de fer bromes sobre la Greta Thunberg, avui ho veuen a la porta del xalet.

Alguns d’aquests seran del 16 al 20 de gener a Davos que, a 1.560-2.844 metres sobre el mar, és la ciutat que es troba a més altitud d’Europa. Allà s’hi trobaran polítics, economistes, científics, banquers i empresaris amb l’objectiu de millorar el món. I amb el d’anar a alguna o altra festa també. La neu és un dels al·licients de la trobada per dos motius: fa impossible qualsevol activitat que no sigui a l’interior del palau de congressos i quan acaba l’esdeveniment els congressistes VIP pugen als xalets de la muntanya per fer uns dies d’esquiada.

He mirat l’estat de les pistes a Davos i hi ha 43 cm de neu amb 42 dels 54 remuntadors oberts. Sembla que els efectes del canvi climàtic encara no han arribat a la cota 2.000 dels Alps ni a la cota 1% de la societat.

Arxivat a: