Immobile World Congress


  • Share on X
  • Share on Pinterest

Avui comença a Barcelona del Mobile World Congress, que de manera interrompuda celebra la GSMA a la capital catalana d’ençà el 2006. Dic interrompuda perquè l’edició del 2020 es va suspendre per culpa de la pandèmia. Dos anys, quatre mesos, un confinament, incomptables restriccions, quatre onades i una campanya de vacunació després torna el MWC. El darrer va ser el de la “Connectivitat intel·ligent”, títol premonitori del paper que jugarien les tecnologies mòbils en temps de pandèmia. És doncs evident que l’edició que avui comença és diferent a tot el que coneixem.

Les absències dels grans ens recorden que la pandèmia no s’ha acabat. Els habituals Samsung, Qualcomm, Lenovo, Sony, Ericsson, Nokia, Oracle, Facebook y Google no seran presents físicament al MWC d’enguany i la seva concurrència es limitarà a les presentacions i sessions virtuals que podrem seguir del congrés, de casa o del mòbil estant. En aquest sentit el certàmen serà una mica més immòbil que altres anys.

La organització no vol parlar de xifres per mesurar l’èxit de la cita; els indicadors habituals d’expositors, m2, assistents i volum de negoci no són indicatius en temps de pandèmia. De fet la única xifra que ha compartit el director general de la GSMA John Hoffman és binària; o es fa o no es fa: 1 èxit, 0 fracàs. Obrir les portes situa el MWC en l’èxit, un brot de coronavirus que en comportés la seva cancel·lació l’abocaria al fracàs.

Les tecnologies mòbils que van fer possible la immobilitat pandèmica, fan possible el MWC d’enguany.

Per garantir aquest èxit binari, la GSMA ha traçat un pla molt estricte pel que fa a la salut i a la seguretat dels congressistes, un pla que gira al voltant de les tecnologies mòbils, en concret al voltant de l’aplicació del MWC, enguany de descàrrega obligatòria. En un esforç per evitar tot contacte físic innecessari, en aquesta edició desapareix l’identificador físic (aquell que portàvem penjat i que feia d’imant de lladres al metro) i passa a ser un codi QR al mòbil. El codi conté tota la nostra informació personal i professional però sobretot conté la del nostre estat de salut; el resultat de les proves PCR o d’antígens, que són obligatòries, i la declaració diària de salut.

A banda d’això l’aplicació també posa a disposició dels congressistes un calendari d’esdeveniments personalitzat segons preferències, una agenda amb els assistents que permet fer xats i videoconferències amb qui interessi i la possibilitat de veure-hi totes les sessions en streaming. La ironia de tot plegat és que aital aplicació podria convertir el congrés de la mobilitat en el més immòbil de tota la història, fet que no deixa de ser una metàfora del paper econòmic i social que han tingut les teconologies mòbils en temps d’immobilitat pandèmica.

Arxivat a: