Blockchain, amb v de valor


Neix Blockchain Catalunya amb la missió d’explicar la transformación del internet de la información al del valor

  • Compartir a Pinterest

La tecnologia de blockchain té actualment el mateix potencial transformador que en el seu moment va tenir la web. De la mateixa manera que la web va descentralitzar la informació i en va desintermediar l’accés, la tecnologia blockchain pot fer el mateix amb la confiança, canviant la internet de l’actual informació per la internet del valor. L’aplicació més visible d’aquesta tecnologia la trobem en les criptomonedes, monedes virtuals que permeten l’intercanvi digital de bens o serveis entre desconeguts. La més coneguda és el Bitcoin, que el 2009 en va ser la primera.

Una blockchain —cadena de registres— no és més que un llibre de registre d’activitat distribuït entre tots els participants d’una xarxa i al qual tots hi tenen accés. És pública —podem veure’n les transaccions— però alhora anònima —no sabem qui és qui— i encriptada —no la podem alterar a voluntat—. En una xarxa de blockchain, a diferència d’un banc, no hi ha un llibre de registre centralitzat i són els mateixos participants qui garanteixen la confiança entre els membres que transaccionen. Una blockchain permet també la verificabilitat de les transaccions a un cost molt baix.

Però no només de criptomonedes viu la blockchain. La cadena de registres que conté una blockchain pot contenir qualsevol registre temporal d’activitat: el nostre historial mèdic, el cicle de vida d’un producte, els nostres hàbits de conducció, les cançons que escoltem o les notícies que llegim en un diari digital. Qualsevol tipus d’informació que guardem en una blockchain és anònim, immutable i auditable.

Neix Blockchain Catalunya amb la missió d’explicar la transformación del internet de la información al del valor.

L’altra gran novetat, i on altres tecnologies han fracassat, és que inclou el model de negoci en la mateixa tecnologia i això podria resoldre molts problemes. En la creació d’una obra musical hi poden intervenir fins a cent persones, que en un model just de distribució de beneficis haurien de percebre en funció de la seva aportació. Actualment això és impossible degut a que els costos de gestió d’un eventual micropagament seria superior al seu import. Spotify està treballant en un sistema on cada peça musical portaria una blockchain associada amb el registre de les col·laboracions que l’han fet possible per tal de remunerar proporcionalment als seus creadors.

Les prediccions de l’impacte que aital tecnologia pot tenir en la nostra societat són comparables a les que es feien l’any 1992 sobre el potencial transformador de la web. Una sèrie de professionals i acadèmics experts en blockchain ens ajuden a entendre-ho des de l’associació Blockchain Catalunya que la setmana passada es va presentar ens societat enmig d’un gran d’interès. L’associació té com a missió promoure la tecnologia blockchain, difondre’n el seu potencial i obrir-la a nous camps d’aplicació. Si us interessa o creieu que hi podeu participar us en podeu fer socis a blockchaincatalunya.org pel mòdic preu anual de 0,0075 bitcoins.

Arxivat a: