Avui és el Dia d’Internet


Ciberespai està en desús però les seves lleis de fa 20 anys són més vigents que mai

  • Share on X
  • Share on Pinterest

Cada 17 de maig se celebra el Dia d’Internet a 23 països del món entre els quals s’hi troba el nostre. En el decurs del dia s’organitzen tot tipus d’activitats amb l’objectiu d’explicar com les tecnologies milloren la vida de les persones i de les societats. La primera edició es va celebrar el 29 d’octubre del 2005.

Una altra efemèride —aquesta gens mediàtica— és la del vintè aniversari de la publicació de “Les lleis del Ciberespai”, de l’advocat i professor de Harvard Larry Lessig. La utilització del terme ciberespai — popularitzat per William Gibson a la novel·la Neuromàntic l’any 1984— ja és un indicador de que han passat els anys.

Lessig es plantejava l’any 1998 que “què passaria si sortís una arquitectura que permetés la monitorització; una arquitectura que facilités el seguiment permanent del comportament i el moviment. Que fos gratis recollir dades sobre individus, sobre el seu comportament, sobre qui volen ser. Que ho fes d’amagat i sense interferir en la seva rutina”. Si fa vint anys sonava a futur distòpic, avui sona a Telenotícies.

Segons Lessig, el ciberespai també tindria passaports que servirien per a controlar el nostre comportament, tal i com passa a l’espai físic. La única diferència —deia— és que al ciberespai controlar el nostre comportament seria molt més barat, més eficient i a més, seria invisible. Lessig ho va encertar però va pecar de conservador. Vint anys després tots portem el passaport d’Apple, de Google, de Facebook, de Twitter o d’Instagram i tots tenim més d’una nacionalitat. Controlar el nostre comportament no és que sigui més barat sinó que és negoci (el de les dades massives) i tot i que inicialment aquest control es pretenia invisible ara és ben visible i regulat per llei.

Ciberespai està en desús però les seves lleis de fa 20 anys són més vigents que mai.

Tots ens vam posar les mans al cap amb l’escàndol de Cambridge Analyica i ens vam esquinçar el vestit digital públicament dient afegint-nos a la campanya #DeleteFacebook. Doncs bé, l’impacte de la campanya ha estat zero: el nombre de gent que utilitza Facebook almenys un cop al mes s’ha enfilat fins als 2.200 milions al primer trimestre de l’any, un increment de 70 milions respecte el darrer trimestre, i un 13% més respecte el mateix trimestre de l’any anterior.

Han passat vint anys d’Internet en els que hem passat dels 188 milions d’usuaris connectats del 1998 al 53% de la humanitat connectada; d’ocupar la línia telefònica amb el mòdem a les xarxes 4G sense fils i de connectar-nos a internet varis cops al dia a no poder-nos-en desconnectar. Al 1998 no existia ni Twitter, ni Facebook, ni YouTube i naixia un buscador anomenat Google. Avui les paraules de Lessig de fa 20 anys ressonen en aquestes xarxes bo i recordant-nos que el Dia d’Internet hauria de ser cada dia.

Arxivat a: