Abans no sigui massa tard


Sobrevalorem els efectes de la tecnologia a llarg termini i n’infravalorem els efectes a curt. La realitat està atrapant Black Mirror

  • Share on Pinterest

Em confesso molt fan de Black Mirror. El primer episodi, amb un PM britànic, una princesa, un porc, i tots nosaltres via mitjans socials de protagonistes, no s’oblida mai. Black Mirror és una actualització dels contes de misteri de la Dimensió Desconeguda on la por a l’enemic exterior de l’space age dels 60 ha estat substituïda pel de la por a l’enemic interior de la tecnologia del segle XXI. Black Mirror és una postal d’un futur mal portat.

Els guionistes ens posen a cada episodi davant d’un mirall negre que reflecteix el pitjor que la tecnologia treu de nosaltres convertint-nos en un actor més, per això sovint acabem amb un nus a l’estòmac. La sèrie situa temes com la cibervigilància, la telepresència, la realitat virtual, la robòtica o les xarxes socials en una societat futura però no massa. Els seus creadors saben que sobrevalorem els efectes de la tecnologia a llarg termini però que n’infravalorem els efectes a curt.

Pizza Hut ha fet públics al CES de Las Vegas, els plans pel seu vehicle de repartiment de pizza sense conductor. L’anunci ha afegit arguments al debat de si les màquines ens prendran els llocs de feina o de si en crearan més. Casualment un d’aquests vehicles apareix a la darrera temporada de Black Mirror, que responia Pizza Hut amb un tuit dient-los “sabem de què va”. Un dia després de l’anunci el CES es va quedar sense llum durant dues hores per culpa de la pluja, la fira de tecnologia més gran del món! Els vídeos de la desfilada de zombis digitals il·luminats només per les pantalles dels mòbils són l’epíleg perfecte a la darrera temporada de Black Mirror, tot i que, també per Twitter, negaven que fos cosa seva.

Sobrevalorem els efectes de la tecnologia a llarg termini i n’infravalorem els efectes a curt. La realitat està atrapant Black Mirror.

Netflix va penjar la quarta temporada de la sèrie just abans de cap d’any i l’està promocionant ara a les xarxes socials. Ho fa amb un vídeo que porta per títol “Què va ser abans: la realitat o Black Mirror”. Hi surten imatges de la sèrie intercalades amb imatges reals: d’M. Rajoy amb unes ulleres de realitat virtual, de la violència policial de l’1 d’octubre, del Mark Zuckerberg, del president Puigdemont en una pantalla gegant, de Donald Trump i de la robot Sophia. El vídeo comença amb la veu en off de M. Rajoy dient que “les màquines mai no podran fabricar màquines” i acaba també amb ell, amb “som sentiments i tenim éssers humans”. Sophia ho rebla amb un “destruiré els humans”.

No sé si va ser abans la realitat o Black Mirror però sí que sembla que la realitat estigui atrapant la sèrie. I deu ser per això que, a diferència de les anteriors, no he tingut cap nus a l’estómac en cap dels episodis d’aquesta darrera temporada, els tinc quan miro el telenotícies, llegeixo el diari, el timeline de Twitter o el mur de Facebook. Els guionistes també han infravalorat els efectes de la tecnologia a curt termini, ells també són sentiments.

Arxivat a: