12,5, 25, 50


De “Si ningú no l’escolta, és música?” a “Som sols a l’univers?”. El Sónar+D es planteja les grans preguntes

  • Share on Pinterest

El festival de música avançada Sónar fa un quart de segle que explora les avantguardes creatives del planeta, i per a celebrar l’efemèride els seus organitzadors han fet el mateix que van fer l’any 1993 quan van començar: mirar vers el futur amb esperit inquiet, curiós i explorador.

Els actes de celebració van arrencar el mes passat amb la inauguració de l’exposició “Ni flyers ni posters: 25 anys de Sónar“ al Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet. La instal·lació és un recorregut experiencial pels temes principals de les imatges del festival, un viatge per l’univers del seu creador Sergio Caballero, cofundador i codirector de Sónar.

L’altra novetat d’enguany és que el Sónar ha obert en obert. El dia abans de l’inici del festival es va inaugurar la instal·lació sensorial Chiasm de l’artista Edwin van der Heyde al pati interior de l’Ajuntament de Barcelona, una obra que ha restat oberta als ciutadans durant tres dies. “Sónar és Barcelona i Barcelona és Sónar”, i·lustrava així l’alcaldessa Ada Colau la simbiosi entre ciutat i festival; ambdos comparteixen valors com la innovació i la projecció en l’espai i en el temps.

De “Si ningú no l’escolta, és música?” a “Som sols a l’univers?”. El Sónar+D es planteja les grans preguntes.

I d’espai i temps és del que més s’ha parlat a l’edició del Sónar+D d’enguany. El +D és el congrés antidisciplinar que se celebra junt amb el Sónar i que des de fa cinc anys explora el futur de la creativitat, de la tecnologia i de l’empresa, per aquest ordre. El +D ha imaginat com seran els propers vint-i-cinc anys de la música, d’internet, de l’exploració espacial i de les intel·ligències (natural i artificial). Més de 5.900 professionals i més de 3.300 empreses i entitats n’han debatut sobre tot això durant tres dies. Hi han participat entre d’altres representants de la NASA, del SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence) de l’IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya) del MIT Media Lab, de Google Magenta, de The Long Now Foundation (els problemes de la humanitat a 10.000 d’anys vista) i del Barcelona Supercomputing Center.

Però la vint-i-cinquena edició del Sónar encara continua. A l’octubre del 2017 i al maig d’enguany, Sónar va realitzar sengles emissions de ràdio dirigides a l’estrella Luyten b, que tié a la seva òrbita l’exoplaneta GJ273b, que es creu que podria hostatjar vida intel·ligent. Des de l’antena que l’EISCAT (Associació Científica Europea de Dispersió Incoherent) té a Tromsø, i amb la col·laboració de l’IEEC, es van emetre 38 peces de música seleccionades per Sónar vers GJ273b. L’exoplaneta es troba a a 12,5 anys llum de la Terra, això vol dir que els actes de celebració del 25è aniversari del Sónar encara duraran pel cap baix 12,5 anys —el que triga el senyal de ràdio a arribar a l’exoplaneta— o 25 si els extraterrestres finalment responen. En parlarem un altre cop al 50è aniversari.

Arxivat a: