Dues notícies que juntes s’entenen millor: Microsoft ha anunciat que els models de llenguatge d’OpenAI estaran disponibles per als seus clients professionals, i també, que aquest primer trimestre acomiadarà 10.000 treballadors.
Parlant en pla, els models de llenguatge no són més que una sèrie d’eines estadístiques que serveixen per a predir el proper element d’una seqüència. Pot ser la propera paraula com en el cas del ChatGPT, o el proper píxel com en el cas del Dall-E 2. Aplicant recursivament aquest mètode, és a dir, tenint en compte tots els elements anteriors, són capaços de generar textos llargs, imatges senceres o vídeos.
Els informàtics en diem IA perquè així tenim més números de captar inversions.
Bona part de la culpa del debat social actual al voltant de la IA la té OpenAI. L’empresa californiana fet el que el seu nom indica: obrir la AI a tothom, i això inclou Microsoft, que fa tres anys va invertir-hi 1.000 milions de dòlars i els paga la caríssima festa en servidors i computació al núvol. Ara n’hi invertirà 10.000 més i portarà la IA al seu cercador Bing i a l’omnipresent Office. A partir de quatre dades —nom d’empresa, missió i valors— el PowerPoint podrà generar una presentació corporativa, l’Excel el pla de negoci i el Word les cartes als inversors i les ofertes de feina per LinkedIn (també de Microsoft, per cert).
De cara endins també té implicacions. El menys conegut dels models anteriors és Codex, un model capaç de generar programes a partir d’instruccions en llenguatge natural. Està basat en el GPT-3, que ha après de la web també les estructures del llenguatges de programació, molt més simples i regulars que els llenguatges naturals. Un exemple: vaig dir-li “crea’m una pilota vermella que reboti per la pantalla” i al cap de segons tenia el programa escrit i un cercle vermell rebotant dins el navegador. El relat és clar: Codex pot programar en una dotzena de llenguatges i per això Microsoft prescindeix de programadors.
La IA de Codex pot programar en 12 llenguatges. Microsoft acomiada 10.000 treballadors.
En realitat la raó de l’acomiadament de 10.000 treballadors de Microsoft, el 5% de la seva força, no és aquesta; té més a veure amb les sobre-expectatives creades en temps de pandèmia i la inflació actual que en l’automatització de la programació. Alphabet, Google, Twitter i Salesforce han pres decisions similars. Però l’explicació d’una relació causal amb Codex, encara que errònia, és versemblant, tal i com ho són sovint els textos generats per ChatGPT.
Li he preguntat si creia que que l’existència de Codex ha influït en la decisió de l’acomiadament. La seva resposta: “És possible que Codex o altres tecnologies d’IA de programació automatitzada estiguin influint en les decisions de les empreses de tecnologia en relació a la seva força laboral. Això no vol dir necessàriament que Microsoft hagi acomiadat 10.000 treballadors a causa de Codex”.
ChatGPT es va entrenar el 2021 i per tant no té cap coneixement de l’actualitat. El què dèiem: versemblant, no vertader.