Sic transit gloria Twitteris


Un treballador subcontractat de Twitter va tancar el compte de la persona més poderosa del món

  • Share on X
  • Share on Pinterest

Donald Trump és l’autor del tuit “M’encanta Twitter… és com tenir el teu propi diari — però sense les pèrdues.” (sic). El tuit és del 2012 i és un editorial sobre l’actitud presidencial envers els mitjans que vindria. Amb vora 42 milions de seguidors, un tuit del president dels EUA té una audiència potencial que supera la de qualsevol rotatiu del planeta. Per fer-nos-en una idea, la circulació del diari més llegit del planeta, el Yomiuri Shimbun japonès és de 9,7 milions d’exemplars i el New York Times —l’objectiu del tuit de Trump— amb 1,9 milions ocupa la 17ena posició global (WAN-IFRA, 2017).

Amb una mitjana d’onze tuits al dia Donald Trump utilitza el seu compte de Twitter, entre altres coses però principalment, per atacar adversaris polítics, empreses, directius, periodistes i mitjans de comunicació, especialment als darrers. A l’abril d’aquest any Trump deia en una entrevista al Financial Times que “Sense Twitter no seria aquí” i “que gràcies a Twitter ja no li calia anar als mitjans mentiders (fake media)”. La darrera resposta a aquesta guerra entre Trump i els mitjans ha estat un vídeo de la CNN on mostra una imatge d’una poma mentre la locució explica que “una poma és una poma, per molt que et diguin que és un plàtan, encara que t’ho diguin insistentment i cridant, i encara que en algun moment et comencis a creure que és un plàtan.”

Un treballador subcontractat de Twitter va tancar el compte de la persona més poderosa del món.

Que un tuit de Trump té molta influència és demostrable. Al gener d’aquest any un sol tuit criticant Toyota per l’obertura d’una nova planta de producció a Mèxic va causar en qüestió de minuts una caiguda en borsa de 1.200 milions de dòlars. Però aquesta influència no li ve de ser el tweetstar que ocupa la 21ena posició a Twitter sinó perquè és el president dels EUA. Fent una anàlisi ràpida amb Status People, una eina gratuïta que podeu trobar a la xarxa, dels vora 42 milions de seguidors del compte @realDonaldTrump el 8% són falsos, el 83% inactius i el 9% són reals. Comparat amb Barack Obama, Trump perd clarament: dels més de 96 milions de seguidors que té l’expresident, 12% són falsos, 66% inactius i el 22% són reals.

El passat 3 de novembre a les 18:50 hora de Califòrnia desapareixia el compte @realDonaldTrump, pels seus 4 milions de seguidors reals i per la resta del món. Durant onze minuts el compte va restar inactiu i no va ser fins que l’equip dedicat a temes de govern de Twitter va comunicar que el compte s’havia esborrat per un error humà no van parar les teories conspiratives que, òbviament, corrien per Twitter. Al final va resultar que l’havia esborrat un treballador d’una empresa subcontractada per Twitter per a donar suport a usuaris, un treballador anònim que va tancar el compte de la persona més poderosa del món perquè sí, un de tants treballadors de Twitter que poden fer-ho. Sic transit gloria Twitteris.

Arxivat a: