Kaspersky Lab és una empresa russa de seguretat informàtica fundada el 1997. Segur que us sona. De fet teniu molts números de ser algun dels 400 milions d’usuaris que alguna vegada han tingut algun dels seus antivirus a l’ordinador.
Per celebrar el seu vintè aniversari, Kaspersky va llençar el web 2050.earth amb l’objectiu de debatre sobre com seria el món del segle XXI. El web ajunta científics, artistes, innovadors, emprenedors, visionaris i futuròlegs que fan prediccions sobre el món hiperconnectat del futur. El primer que trobem en visitar 2050.earth és un globus del món sense fronteres polítiques. Hi destaquen Tòquio, Shanghai, Los Angeles, Nova York, Londres, París i Barcelona entre d’altres, amb absències notables com Berlin, San Francisco o Madrid.
En fer clic sobre Barcelona som transportats a una vista de 360º de la rotonda que hi ha davant de Fira de Barcelona a l’Hospitalet, una vista de l’any 2030. S’hi veu l’estructura orgànica dels pavellons de la Fira, l’arquitectura futurista de l’hotel Porta Fira, la seu de Porcelanosa, l’actual edifici del Toyo Ito i un segon d’igual a mig construir on hi treballen drones i grues, just darrera de l’Ikea. Completen la postal uns cotxes futuristes, un tràiler de repartiment de la cadena nord-americana Walmart i una nau monoplaça volant sobre la rotonda.
Salto deu anys en el temps per veure com serà la Barcelona del 2040. Ja hi ha dos edificis complerts de Toyo Ito i un de tercer en construcció. Al voltant de la plaça s’hi han construït molts edificis —tots amb formes orgàniques, molts amb plantes naturals—, la rotonda continua existint i és ara plena de cotxes sense conductor. La novetat és ara que anunciants i malfactors (la frontera és difusa a vegades) s’aprofiten de que són els algorismes qui controlen els cotxes. Darrera el tràiler de Walmart (continua al mateix lloc de fa deu anys), hi ha un cotxe sense conductor que ha estat segrestat per hackers per utilitzar-ne els sensors i les càmeres per espiar l’entorn. Al costat de l’Ikea hi ha ara una hamburgueseria que aconsegueix atraure els cotxes autònoms transmetent-los publicitat enganyosa. L’edifici de Porcelanosa segueix al mateix lloc.
Però la predicció més curiosa de totes, és que a la Barcelona del 2040 no hi veurem gent amb barba per molts hipsters que encara hi quedin. Sembla que les interfícies de realitat augmentada ens permetran veure tothom com més ens agradi, i segons Kaspersky les barbes ja no ens agradaran com ara. En general veurem la realitat d’acord amb les nostres preferències i desapareixerà la noció d’una realitat objectiva i igual per a tothom: diferents persones veuran diferents realitats observant els mateixos fets. Vist així, el futur no serà tan diferent. Tret de les barbes.