Barcelona emergent


  • Share on X
  • Share on Pinterest

La setmana passada TV3 va estrenar el programa Revolució 4.0 presentat per Xantal Llavina. El programa gira al voltant de l’empreneduria i l’economia digital i analitza com afecta la 4a Revolució Industrial sectors com la gastronomia, el periodisme, la robòtica, l’educació, la innovació, la creativitat o la salut i el seu impacte en les persones; la revolució la fas o te la fan, diuen.

Pel programa hi passaran professors, analistes i emprenedors —molts emprenedors—, com Carlota Pi d’Holaluz, Marc Elena d’Adsmurai, Mar Alarcón de Social Car o Josep Coll de RedPoints. Tots ells són innovadors en el sentit schumpeterià del terme; les idees no són de qui les té sinó de qui les introdueix al mercat. I tots ells han creat empreses emergents per aplicar comercialment les seves idees, siguin noves tecnologies, nous materials, nous mètodes o noves fonts d’energia (en el cas d’Holaluz, tot!).

La presentació del Revolució 4.0 es va fer al Pier01 a l’històric edifici de Palau de Mar, seu del Barcelona Tech City. Al Pier01 s’hi troben físicament emprenedors, empreses emergents, empreses consolidades, inversors, incubadores, acceleradores, universitats, escoles de negoci, mitjans, administracions públiques i altres agents. I el dia de la presentació n’hi havia una nodrida representació entre els qui hi havia el Fernando de la Rosa (conegut a les xarxes com a Titonet).

El Fernando és un ment inquieta amb experiència com a consultor en transformació digital, interessat en aprendre de tot i en ensenyar-ho als altres. Com que coneix bé els models de negoci actuals i els de futur, devia veure al seu moment que a la xarxa hi havia molta més gent com ell i va muntar Foxize, una plataforma de cursos presencials i en línia al voltant de la transformació digital de les empreses.

Superat el moment Mr. Wolf amb el Fernando, vam acabar parlant de l’impacte de les empreses emergents en les economies locals. Tenim la dada de Barcelona? Tots els estudis nacionals i internacionals resulten ens uns indicadors òptims (en teniu un recull al web de Barcelona Tech City): la capital catalana és la quarta ciutat del món preferida pels professionals de la tecnologia, la tercera pels creadors d’empreses emergents per establir-s’hi i és la cinquena ciutat europea en nombre d’empreses emergents darrera Londres, París, Berlin i Amsterdam —més de 1.300 empreses emergents que ocupen més de 30.000 persones—. Del 2015 al 1017 la ciutat ha atret més de 1.000 milions de dòlars en capital i el valor de tot l’ecosistema és de 6.400 milions de dòlars. Aquests són alguns dels indicadors que ens donen pistes de l’impacte d’un ecosistema potent d’empreses emergents en l’economia local. Seguiré atent al Revolució 4.0 a veure si en donen la xifra i als pactes post-electorals per veure si la fan pujar.

Destacat: Barcelona té uns indicadors excel·lents com a ecosistema per a empreses emergents. Quin és l’impacte en l’economia local?

Arxivat a: