Aquesta deu ser la definició més succinta i alhora precisa que mai hagi llegit de la definició de filosofia. Llibre imprescindible per a tothom que desitgi una introducció assequible i amena a la filosofia.
El llibre recull quatre «lliçons» emeses per la televisió el 1981 (recordo haver-los vist pel canal català de TVE, en dèiem Miramar) i tres articles publicats el mateix any al diari Avui. El llibre no s’adreça a un públic acadèmic, sinó que ho fa al públic en general, i «especialment a un públic jove a qui el mot “filosofia”… els sona més aviat a “embolicar la troca” o a “buscar tres peus al gat”».
Rubert de Ventós comença contradint el foixià “És quan dormo que hi veig clar” reivindicant la necessitat de no veure-hi clar a l’hora de filosofar. L’autor ens transmet que la «filosofia» és una activitat que convida a «veure-hi fosc», crítica amb les «clarors» de les nostres conviccions, i plenament implicada en la vida quotidiana.
Segueix amb la importància del llenguatge i com condiciona la nostra manera de pensar i de conèixer el món. Les il·lustracions que fa de l’estat de la llengua catalana i les institucions de 1983 són un retrat de l’època i alhora un reflex de l’actualitat del nostre país.
En la segona part, elabora una idea del pensament català i catalanista que s’inspira en l’escriptor i filòsof Joan Crexells (1896-1926).