En general els números ens costen, especialment quan mesuren fenòmens que escapen a la nostra comprensió. Comprenem bé tot allò que es deriva de la nostra experiència —els dies, la velocitat d’un cotxe la distància a la Lluna— però tot allò massa gran, massa petit, massa ràpid o massa lent, ens supera.
Per a poder-ho gestionar recorrem a les lletres, a les figures retòriques de les comparacions, els símils i les metàfores. Així la terra es mesura en jornals —l’extensió el que una persona pot treballar en un dia— o en sacs de sembradura —el que rendeix un tros el llavors— i les distàncies del sistema solar en Unitats Astronòmiques, la distància aproximada que hi ha de la Terra al Sol, uns 150 milions de km. La tendència dels mitjans a mesurar grans extensions de terreny en múltiples del Camp Nou, especialment i malaurada quan hi ha incendis forestals, no és més que això. Si donessin l’extensió en jornals només ho entendria el 0,81% de la població de Catalunya que es dedica a l’agricultura.
I és que en un món cada cop més global, més calent i més imprevisible on tot passa cada cop més ràpid se’ns mouen els referents que consideràvem ferms; ens canvien els topants. En l’arc d’una setmana ho hem pogut comprovar. El Barcelona Supercomputing Center ha anunciat la instal·lació d’un nou ordinador quàntic a Barcelona; SpaceX posarà en òrbita el Menut, el segon nanosatèl·lit de la Generalitat; Open Cosmos, l’empresa catalana fabricant del Menut invertirà 10 milions per a fabricar satèl·lits a Barcelona; i la Barcelona Cable Landing Station, amb una inversió de també 10 milions, connectarà Sant Adrià del Besòs amb el món via cables submarins de fibra òptica. De la construcció d’un port a la velocitat de la llum, de la quàntica a l’Univers, de Barcelona al món.
Si volem “Pasta gansa” cal utilitzar bé les “Xifres i lletres” per a “Saber i guanyar”.
El 99% del trànsit d’internet circula pels més d’1,3 milions de km dels 530 cables submarins que connecten el món. Cada cable porta de 4 a 32 parells de cables de fibra òptica de la mida d’un cabell, capaços de transportar 10 GB per segon cadascun: un cable submarí pot transportar fins a 224 TB de dades que circulen a la velocitat de la llum. Costa d’entendre.
Provem d’expressar-ho en múltiples de Camp Nou (CN). La longitud total dels cables submarins d’internet equival a 12,3 milions de CN, això és, anar a la Lluna i tornar gairebé 2 vegades. Pel que fa a la capacitat, cada cable és capaç de transportar en un moment determinat l’equivalent a 70 milions d’emissions de partits del Barça en alta definició.
Pot semblar un recurs per a pobres d’esperit, però les figures retòriques són allò que el filòsof Daniel Dennett en diu “eines per a pensar”, eines que ens ajuden a comprendre el món. De la bona utilització de les “Xifres i lletres” en depèn que arribem a “Saber i guanyar” i que finalment acabem amb “Pasta gansa”; tres programes-concurs que són també tres figures retòriques i alhora tres “eines de pensar”.