La revolució serà retuitada


L’activitat a la xarxa ha augmentat un 25% aquest darrer més i els tribunals han elevat Twitter a la categoria de DOGC

  • Compartir a Pinterest

El poeta i músic de soul nordamericà Gill Scott-Heron va escriure el poema ‘The revolution will not be televised’ que va enregistrar l’any 1970. El títol del tema era un eslogan popular entre el moviment Black Panther als anys 1960 als EUA per denunciar el fet de que els mitjans capitalistes no enregistressin la història: que no es vegi per televisió no vol dir que no s’estigui fent història.

Fa dies que no em puc treure del cap aquest tema. Em ve al cap quan assisteixo a manifestacions, concentracions, assemblees, i veig la gent pendent alhora del que hi passa, del mòbil i sovint de la ràdio. Gent connectada a la realitat del moment, que l’estén a la xarxa amb els seus tuits, instagrams i whatsapps i que sent el que passa —i el que la xarxa diu que passa— en directe a la ràdio. Un ecosistema informatiu curiós que porta l’espai físic a la xarxa i a l’inrevès: un mashup entre el Cuéntame del carrer i el Black MIrror d’internet.

Però, ai las, per molta gent que hi hagi manifestant-se a les places i carrers (poca sengons la Delegación del Gobierno), sempre n’hi ha més a la xarxa. La revolució de veritat, en la que hi participa més gent, la que té més impacte és la que es fa a la xarxa i en xarxa. La llei de Metcalfe diu que el valor d’una xarxa augmenta amb el quadrat del número dels seus nodes: com més connexions entre els seus nodes, més valor. No cap ser cap premi Nobel per veure que el procés d’independència que viu Catalunya ha fet augmentar l’activitat a les xarxes socials. L’empresa especialitzada en anàlisi de big data Sibilare, ha estimat aquest increment en el 25% el darrer mes.

L’activitat a la xarxa ha augmentat un 25% aquest darrer més i els tribunals han elevat Twitter a la categoria de DOGC.

Un altre fet que em fa pensar en què la revolució de veritat és la xarxa és l’obsessió de les autoritats espanyoles per censurar continguts, tancar servidors, bloquejar dominis, portar davant del jutge enginyers i programadors i tancar serveis. El mateix TSJC autoritza a tancar qualsevol web sobre el referèndum sense una ordre judicial expressa només si la difon l’MHP o qualsevol membre del Govern per Twitter, elevant-lo a la categoria de DOGC (nota mental: proposar al president de la República que el DOGC sigui un compte de Twitter).

La Internet Society (ISOC) i l’Electronic Frontier Foundation han denunciat els fets com a molt greus; Julian Assange ha posat la potent maquinària mediàtica de Wikileaks al servei de la causa dels catalans, Edward Snowden ha denunciat la manca de llibertat d’expressió a Espanya i Peter Sunde (fundador de The Pirate Bay) ha ofert els seus servers anònims als webs catalans que hagi tancat la censura espanyola (sic); si toquen una web ens les toquen totes.

Gill Scott-Heron va escriure el poema ‘The revolution will not be televised’ en temps de Cuéntame però escoltant-la sembla escrita per a temps de Black Mirror. La revolució serà retuitada.

Arxivat a: