Editar a Twitter

Editar a Twitter


Twitter anunciava l’1 de setembre que estava fent proves amb el famós botó d’edició de tuits un cop publicats, una funcionalitat que milions demanaven des dels seus inicis, un llunyà 2006. La solució per a corregir les faltes als tuits publicats o l’arma de desinformació definitiva?

Recordeu que com deia el Capità Enciam “els petits canvis són poderosos” i que, això ja ho afegeixo jo, sovint no en podem predir les conseqüències. Twitter, quan va néixer ara fa setze anys era una empresa caòtica que oferia un servei de ninxo que en dèiem “microblogging”: et fa mandra escriure un apunt al teu blog o el que vols escriure no dona per tant? doncs fes un tuit.

Avui Twitter “només” té 237,8 milions d’usuaris —comparada amb Facebook i els seus 2.930 continua essent una xarxa de ninxo— però domina i modula la conversa global en la gran demostració de que els petits canvis són poderosos.

Com que parlem de Twitter —i a Twitter— el botó d’edit provoca un debat encès. Per a uns és la benedicció esperada i la solució a tots els problemes del primer món: corregir la inevitable falta d’ortografia en un tuit genial, afegir aquella etiqueta que hi falta o cancel·lar aquell tuit visceral sobre el 155 que t’empaitarà tota la vida.

Mentre la funcionalitat no s’alliberi per a tots els usuaris continuarem fent servir el botó d’edició de sempre: esborrar el tuit i tornar-lo a publicar ben escrit.

Per a d’altres és l’apocalipsi. La pròpia natura de Twitter —brevetat, absència de context, absència de jerarquia visual, etc— el converteix en terreny fèrtil per a la desinformació on prosperen bots i comptes falsos. Recordeu que l’estira i arronsa judicial entre Elon Musk i Twitter ve una discrepància en el nombre de bots —per tant, immunes a la publicitat— que hi ha a la plataforma. La no-adquisició hostil de Musk la vam poder seguir en directe a Twitter en el que podria ser una de les campanyes de desinformació més grans de la història de la plataforma.

Si podem editar un tuit publicat, què passa amb els canvis quan el tuit ja ha estat vist i retuitat per algú? Algú podria publicar una tuit sobre gatets, esperar a que es fes viral i canviar-ne després el contingut. Segur que hi ha redaccions senceres a digitals que ja estan fent reunions d’urgència.

Twitter afirma que els canvis a un tuit només es podran fer fins a mitja hora després de la seva publicació i que quan això passi hi sortirà una icona i una etiqueta que deixarà clar que el tuit ha estat modificat. Els usuaris també tindran accés a revisar tot el seu historial de modificacions. Però, en l’afany de ser el primer en estar a la última, voleu dir que revisarem l’historial de canvis? La meva intuïció digital em diu que continuarem com ara, que en cas de dubte és més fàcil retuitar que verificar, especialment si el que llegim apuntala la nostra visió del món

De moment la prova ha estat interna a Twitter i a finals de mes la podran provar els usuaris de Twitter Blue, el servei de pagament de Twitter, no disponible encara a l’estat.

  • Share on X
  • Share on Pinterest

Butlletí

Rebeu els articles a la vostra bústia cada quan es publiquin.

(24 hores després de la seva publicació en mitjans)