Canelons digitals

Canelons digitals


Els canelons de Sant Esteve es fan amb el que sobra de l’escudella de Nadal, afegint-hi beixamel i formatge ratllat. Al caneló s’hi troben la cuina de reaprofitament de tota la vida i la sofisticació de la haute cuisine. Aquest seria també el panorama tecnològic que ens deixa aquest 2022: reaprofitament i high-tech.

L’any començava amb la promesa de Facebook d’una internet presencial amb el seu Metavers. Tan lluny anava la seva visió (i tants problemes de reputació havia de tapar) que l’empresa va canviar el seu nom a Meta. A l’any que acaba i després d’una despesa de més de 10.000 milions de dòlars el Metavers de Facebook és on era, sinó més enrere. Meta ha tancat fins a finals d’any Horizon Worlds, el seu joc estrella al Metavers per culpa de la baixa acceptació i els constants errors de programació. A més, la posició dominant de Facebook i el seu currículum en temes de privadesa aixequen tot tipus de dubtes sobre la seva viabilitat. Fa més de 30 anys que parlem de Realitat Virtual, espais immersius i telepresència i de moment encara no hem passat de l’efecte uau.

L’altre gran caneló de l’any és el que ens ha servit l’Elon Musk. Una història d’ego, poder i despropòsit. La compra de Twitter, el caos de la seva direcció i el seu comportament troll espantant els anunciants és la demostració empírica que els diners no fan la felicitat, almenys la dels altres. Twitter és un lloc pitjor des que Musk n’és el propietari i, donada la desproporcionada influència de l’ocellet en l’opinió pública, el món també. Però això no és nou. Ho hem vist amb Mark Zuckerberg i Facebook i ho havíem vist abans amb Bill Gates i l’Internet Explorer (ara no ens recordem de quan volia apoderar-se de la web). De fet ho portem veient de finals del XIX amb els coneguts com a Robber Barons: Stanford (ferrocarril), Andrew Carnegie (acer), Mellon (finances, petroli), Hearst (premsa), J. P. Morgan (finances) o Rockefeller (petroli) entre altres. Un caneló de capitalisme, en aquest cas de capitalisme de dades.

L’any que acaba ha estat de tecnologia de reaprofitament que, nogensmenys, ho pot canviar tot.

Però el més gran caneló de l’any —del segle?— ha estat l’impacte dels avenços de la Intel·ligència Artificial basada en aprenentatge màquina, essent el seu representant més conspicu l’omnipresent ChatGPT. En una interfície de xat accessible a tothom la IA d’OpenAI és capaç de respondre qualsevol pregunta, escriure poesia, programes i música entre infinites altres aplicacions. El que genera és nou però ho fa a partir del què ha après a la web: informàtica d’aprofitament o el gran caneló digital.

Però que la dieta digital d’aquest any hagi estat de reaprofitament no vol dir que no ho pugui canviar tot. Els canelons van arribar a Catalunya al voltant de 1815, a Barcelona. Abans, per Sant Esteve es menjaven els arrossos a la catedral o de colls i punys amb les restes del dia de Nadal. Van arribar els canelons i ho van canviar tot.

  • Share on X
  • Share on Pinterest

Butlletí

Rebeu els articles a la vostra bústia cada quan es publiquin.

(24 hores després de la seva publicació en mitjans)