Estem morts


Els forats de seguretat que afecten els ordinadors afectaran els robots. Les conseqüències són molt diferents

  • Share on X
  • Share on Pinterest

El músic i productor novaiorquès @mrmedina feia fa quinze dies un tuit amb un lacònic “Estem morts” i hi enllaçava un vídeo d’un robot humanoide. El tuit s’ha fet viral. El vídeo mostra en menys d’un minut les habilitats del robot Atlas de l’empresa Boston Dynamics. El robot salta de terra a un bloc de l’alçada d’un banc, d’aquest a un altre de més alçada, amb una habilitat i destresa pròpies d’un humà. Finalment, de terra salta fins un tercer bloc d’un metre d’alçada, i d’allà fa un salt mortal endarrere caient dempeus aixecant els braços com ho faria un gimnasta. El vídeo té més de 12 milions de visualitzacions a YouTube.

Boston Dynamics és una empresa curiosa. Creada el 1992 a partir d’un spin-off del MIT va ser parcialment finançada per l’exèrcit nord-americà via l’Agència de Recerca en Projectes Avançats de Defensa (DARPA), la mateixa agència que va finançar la creació de l’embrió d’Internet als anys 1960. El seu projecte inicial va ser el BigDog, una mula robòtica capaç de transportar 150 quilos de pes i acompanyar un soldat per terrenys accidentats. El 2013 va ser comprada per Google i va formar part del seu projecte estratègic de desenvolupament d’humanoides i robots industrials, de nom intern Replicant. Passat el flirteig de Google amb la robòtica, el juny passat va ser venuda a la telecom japonesa SoftBank.

Veient els vídeos que Boston Dyamics publica a YouTube sembla d’estar mirant Blade Runner per capítols. En el darrer episodi, els moviments del robot Atlas són massa reals, massa humans per no imaginar-nos-el empenyent la cadira de rodes d’un avi, apropant-se a una motxilla sospitosa o enfrontant-se a uns guerrillers a Mossul. Isaac Asimov ens va ensenyar amb les seves tres lleis de la robòtica que 1) els robots no poden fer mal als humans, que 2) sempre han d’obeir als humans sempre que això no contradigui la 1a llei i que 3) sempre han de protegir la seva existència sempre que no contradigui les dues lleis anteriors. Un robot que les compleixi no tindria cap problema per ajudar un avi o fer de TEDAX però si l’enviàvem a la guerra tindria un gran problema de consciència per culpa de la primera llei.

Els forats de seguretat que afecten els ordinadors afectaran els robots. Les conseqüències són molt diferents.

També s’ha fet viral que el darrer sistema operatiu dels Mac tenia un forat de seguretat de la mida d’Orió. En la darrera actualització del sistema, l’empresa de la poma va oblidar de posar-li la paraula clau a l’usuari root, el que té més privilegis de tot el sistema. A la pràctica això vol dir que qualsevol podia entrar al vostre Mac amb permís per a matar. Si en sou usuaris estigueu tranquils, Apple va forçar una actualització crítica de seguretat i ja està arreglat. Però ha passat, i si li ha passat a l’empresa de tecnologia més poderosa del món li pot passar a qualsevol i el que ha passat pot tornar a passar. La diferència és que les conseqüències de que algú entri al vostre Mac o que entri a un robot armat són una mica diferents.

A casa, per si un cas, ens hem passat tot el cap de setmana jugant a programar un mBot, un robot educatiu basat de codi obert. Amb el futur mai no se sap.

Arxivat a: