Qui és el hacker ara?


  • Compartir a Pinterest

“La llibertat de premsa només es garanteix als que en tenen una” escrvivia A. J. Liebling l’any 1960 a la seva columna de “The New Yorker”. Ho deia a tomb de la disminució de capçaleres fruit de les fusions, que al seu parer era un signe de debilitat del sector. Liebling proposava una sèrie de mesures per tal de mantenir el màxim de capçaleres obertes. 52 anys més tard un altre creador d’opinió tuitava “M’encanta Twitter… és com tenir el teu propi diari — però sense les pèrdues.” (sic). El tuit no està disponible perquè a l’autor li van tancar el compte per un tema relacionat amb un assalt al Capitoli mentre era president dels EUA. Twitter és alhora el somni i el malson de Liebling.

Capçaleres i Twitter tenen la capacitat de hackejar el sistema. Una portada pot influir en la cotització d’una empresa, en les aspiracions d’un candidat o en la valoració d’un govern (“si jo t’expliqués”, em comentava un director de diari). No cal que la informació publicada sigui veritable ni verificable, només cal que sigui versemblant i fàcil de compartir.

Aquesta era la línia editorial del compte de Twitter —la capçalera— de Donald Trump, un altre hacker del sistema. Trump tenia amb un sol tuit la influència d’una portada en un mitjà de referència; un tuit crític amb una empresa cotitzada provocava la caiguda immediata de les seves accions, un manà pels especuladors que aprofitaven per a fer vendes en descobert (manllevar accions a canvi d’una comissió, vendre, i recomprar a preu més baix).

Dos milions d’usuaris i una aplicació mòbil han fet enfadar Wall Street.

Reddit és una xarxa social on els seus 500 milions d’usuaris comparteixen informació que organitzen en comunitats anomenades subreddits. Resulta que fa dues setmanes els dos milions d’usuaris del subreddit de “WallStreetBets” (ara en son vuit) es van organitzar per a comprar accions de GameStop, una cadena de botigues de venda de videojocs en hores baixes i presa dels fons especuladors. En pocs dies les accions de GameStop van passar dels 53 dòlars als 483. Els membres van utilitzar Robinhood, una aplicació que permet a microinversors jugar —en termes d’aposta i en termes lúdics— a la borsa. Les conseqüències han estat devastadores: els fons d’inversió de venda en descobert van arribar a perdre més de 14.000 milions de dòlars en un dia.

Avui les accions de GameStop estan a 63 dòlars, poc més del que valien a 20 de gener. Quan les coses van sortir de mare Robinhood es va veure obligada a tancar l’aixeta de la compra ja que una pujada tan sobtada els provocava un problema de liquiditat. En reduir-se dràsticament la demanda els usuaris de Reddit van començar a vendre fins que l’acció ha tornat a cotitzacions normals.

El conseller delegat de Robinhood Vlad Tenev ho explicava en una conversa informal amb Elon Musk a Clubhouse, la nova xarxa social basada en àudio de la que tothom parla. El que no va explicar és que arran de l’afer havia aixecat 2.400 milions en una ronda d’inversió sorpresa, una ronda que superava totes les inversions rebudes des de la seva creació el 2013.

Arxivat a: