La píndola vermella


La realitat a Internet: dels gossos anònims del New Yorker al nihilisme màgic alternatiu

  • Compartir a Pinterest

Què és la realitat és una pregunta que tots ens hem fet. En aquesta mateixa columna he parlat de com la percebem, de com mitjans i algorismes creen i manipulen; al final la realitat és una construcció mental que només existeix en el cervell de cadascú.

Aquest concepte, que tant serviria per una classe de filosofia com per a un guió interactiu de Black Mirror és ben real. De la informació infinita a la que tenim accés, com distingim allò que és real d’allò que no ho és? Com sabem que un article de Viquipèdia cita fonts solvents? Com sabem si una foto és real o ha estat manipulada? I una persona, com sabem si és qui diu que és? NVIDIA, el fabricant de processadors gràfics, ha sorprès tothom amb un generador de cares basat en IA que són indistingibles de les reals. El 2018 ha estat l’any en què, no només hem començat a creure que notícies falses eren reals sinó que hem començat a creure que les reals eren falses.

La història de la realitat a internet la podem resumir en tres grans moments. El moment fundacional —el de la realitat màgica— el resum la vinyeta de Peter Steiner l’any 1993 al New Yorker on s’hi veien dos gossos davant d’un ordinador on un li deia a l’altre: “A Internet, ningú no sap que ets un gos”. El segon moment —el de la realitat alternativa— és el dels correus dels prínceps nigerians amb problemes financers que necessiten la teva transferència per recuperar una herència. I el tercer és l’actual, el de la realitat nihilista, el de les fake news, de la post-veritat i dels fets alternatius. Qualsevol tuit de Donald Trump en serveix com a il·lustració.

La realitat a Internet: dels gossos anònims del New Yorker al nihilisme màgic alternatiu.

L’any passat als EUA es van destapar dues estafes publicitàries per valor de 36 milions de dòlars anomenades Methbot i 3ve. Feien servir una xarxa d’1,7 milions d’ordinadors zombis i granges d’ordinadors amb un programari instal·lat que imitava el comportament humà simulant moviments de ratolí dubitatius i clics erronis a l’hora de navegar. El programari fins i tot navegava per webs de tercers per a que es baixessin les galetes (les que tots acceptem sense pensar) per a tenir un historial de navegació similar al d’un humà. També emmascarava la ubicació real dels ordinadors per fer-se passar usuaris procedents de zones amb alt poder adquisitiu. El tràfic resultant d’aquesta activitat era dirigit a webs falses que al seu torn es feien passar per webs de prestigi captant així els anuncis més rendibles dels servidors automatitzats de publicitat.

Methbot i 3ve són els gossos del New Yorker, el príncep nigerià i els tuits de Trump: nihilisme màgic alternatiu. Tot en un i tot fals. Al final la única cosa real de la història van ser els 36 milions de dòlars que van pagar els anunciants, o sigui nosaltres.

Arxivat a: