Geopolítica en xarxa


  • Compartir a Pinterest

Twitter, Facebook i YouTube han clausurat diversos comptes falsos que desinformaven sobre les protestes de Hong Kong. Twitter ha tancat 936 comptes i n’ha suspès 200.000 més; Facebook cinc comptes, set pàgines i tres grups; i Google 210 canals de YouTube. Des d’aquests comptes es titllaven les protestes de “violentes”, els organitzadors de “radicals al servei d’Occident” alhora que se’ls comparava amb “combatents d’Estat Islàmic”.

Un dia normal a les xarxes socials si no fos perquè les investigacions dels equips de ciberseguretat de les tres empreses han arribat a la mateixa conclusió: malgrat els esforços per amagar les identitats dels comptes, al darrera hi ha l’aparell de propaganda xinès. Segons Twitter, una prova irrefutable és que els comptes falsos utilitzaven Twitter des d’adreces IP xineses. Ni Twitter ni Facebook ni YouTube són accessibles des de Xina; les IP que hi poden accedir han d’estar forçosament aprovades pel govern xinès. Un dia normal a Xina.

A la campanya també hi hem d’afegir l’acumulació de forces militars a la frontera, la repressió policial i les manifestacions de figures públiques de la ciutat a favor d’”un país, dos sistemes”. Fins i tot el popular actor Jackie Chan penjava un polèmic vídeo a les xarxes socials on venia a dir que ser hongkonguès era la seva manera de ser xinès i que “millor units”.

La campanya de desinformació de Xina contra Hong Kong eleva les xarxes a actors geopolítics.

Un dia normal en geopolítica. Els estats i en general el poder sempre han utilitzat tots els mitjans al seu abast per a (des)informar. Xina va fer servir aquestes mateixes tècniques durant les eleccions de Taiwan del 2018, Rússia per interferir en les eleccions nord-americanes i a Ucraïna i Donald Trump ho fa cada dia des del seu compte de Twitter. A Espanya en podeu trobar un exemple recent en un polèmic tuit del Ministerio de Justicia donde se afirma que “España tuvo un papel crucial en la liberación de @Paris hace 75 años.”

Prèviament, Facebook i Twitter ja havien actuat contra comptes que difonien desinformació en relació a Iran, Veneçuela, Rússia i Myanmar, però és el primer cop que Silicon Valley apunta directament a un estat, en dóna detalls i hi pren mesures en contra. A banda de cancel·lar els comptes fraudulents, han anunciat que no permetran la difusió pagada de notícies provinents d’organitzacions propietat d’estats. I això no és un fet menor. Facebook, YouTube i Twitter han passat de ser plataformes tecnològiques a mitjans globals i de mitjans globals a actors en la geopolítica internacional. El quod erat demonstrandum final serà quan Twitter tanqui el compte de Donald Trump pels mateixos motius que ha tancat els de l’aparell de propaganda xinès.

Arxivat a: