Biden contra Facebook


  • Compartir a Pinterest

“Estan matant gent”. Amb aquesta frase Joe Biden es va referir a la desinformació sobre la covid que circula a Facebook, i ha obert la capsa dels trons. Hi ha nervis. Per una banda perquè hi ha un increment dels contagis a tots els estats dels EUA, per l’altra perquè la seva administració no ha arribat als objectius de vacunació i finalment perquè Facebook no dóna a l’abast a tancar comptes que desinformen sobre la covid.

L’increment de cassos per 100.000 habitants els darrers 14 dies és del 141% en el total dels EUA, arribant al 224% a Lousiana, al 227% a Florida o al 241% a Mississipi. Per si no fos prou, el total de població vacunada és de 161 milions de persones, un 48.7% del total de la població (CAT: 52,3%, ESP: 52,1%). La gràfica del nombre de vacunats té forma de essa; plana al desembre i al gener, molt dreta a març, abril i maig —el pic va ser l’1 d’abril amb 4,4 milions de dosis subministrades—, seguida d’un estancament que fa que la corba de vacunats sembli plana altre cop.

Les projeccions són poc esperançadores; la corba de vacunacions topa amb el sostre dels qui es neguen a vacunar-se. Conspiranoics, polissons socials, egoïstes, inconscients, estults… els podem anomenar de moltes maneres però als EUA tenen denominació d’origen: trumpistes. Un exercici fàcil de fer és jugar a les set diferències amb el mapa actual de vacunacions —Google us el dona per comptats— amb el de les darreres eleccions presidencials. Els estats que van votar Biden tenen una taxa més alta de vacunació en totes les franges d’edat que els que ho van fer per Trump. A Vermont el 66% dels vots van anar per Biden que coincideix amb la xifra de vacunats; a Idaho, Trump va obtenir el 64% dels vots, i sí, només el 36% està vacunat (dades de la CNN).

Facebook no mata gent, però és responsable de la desinformació en la salut dels seus usuaris.

I Facebook? Facebook ha respost Biden amb contundència en un post al seu blog: “Nosaltres no matem gent”, que en principi és cert. El Cirujà General Vivek Murthy, ho va expressar millor que Biden quan va dir que la desinformació sobre salut que circula per les xarxes socials és la responsable que la gent que queda per vacunar-se no ho faci: “La desinformació ens treu la llibertat de prendre decisions ben informades sobre la nostra salut i la d’aquells que estimem (…) i això en última instància és un problema de seguretat nacional”.

Un altre exercici fàcil de fer és comparar el mapa de les vacunacions amb els de les casos de covid recents; podeu anar comptat per comptat acarant increment de casos i taxa de vacunació; us costarà trobar-hi les set diferències. Facebook pot afirmar que no mata gent, però en la mesura que és responsable de l’impacte que els seus continguts tenen en les decisions dels seus 2.850 milions d’usuaris, també en les de salut, només pot dir-ho amb la boca molt petita.

Arxivat a: