88.87.219.211


La feina de la ICANN té impacte en tots els aspectes de la nostra vida digital. Avui es troben a Barcelona.

  • Compartir a Pinterest

Aquests dies se celebra a Barcelona la 63ena trobada de la ICANN, l’organisme internacional sense ànim de lucre encarregat de la gestió dels noms de domini entre d’altres. Del 20 al 25 d’octubre especialistes de les tecnologies de les TIC, del dret, administracions públiques i membres de tots els sectors es troben per parlar de seguretat, competència, privadesa, noms de domini i de qualsevol política relacionada amb la governança d’Internet. La trobada es fa cada any en un lloc diferent del món i l’accés és gratuït per a tothom.

Aquesta edició és especial per tres raons: perquè és a Barcelona, perquè coincideix amb el 20è aniversari de l’organització, i perquè hostatja la Trobada d’Alt Nivell Governamental de l’ICANN que és biennal. Presidida per la Ministre d’Economia i Empresa espanyola Nadia Calviño, s’hi esperen més de 150 ministres i alts funcionaris de governs de tot el món i líders de diverses organitzacions intergovernamentals.

Tot i que la feina de la ICANN ens pugui semblar aliena té una importància cabdal pel nostre dia a dia. Quan posem al navegador el nom d’un domini, Lavanguardia.cat mateix, el nostre proveïdor d’internet ens el tradueix per l’adreça IP de l’ordinador on hi ha el web. En el cas de La Vanguardia aquesta adreça és la 88.87.219.211. Fent una analogia amb el mòbil, els noms de domini equivaldrien als noms de les persones, i les adreces IP als números de telèfon; d’aquesta taula de correspondències, al mòbil en diem contactes, a internet, DNS (Sistema de Noms de Domini).

Doncs bé, el responsable de la gestió d’aquestes llistes planetàries de contactes és la ICANN. Sense el DNS la interacció humana a internet seria impossible; ens hauríem de referir a webs i correus electrònics, no per un nom sinó per un número impossible (quants mòbils recordeu dels vostres contactes?).

La feina de la ICANN té impacte en tots els aspectes de la nostra vida digital. Avui es troben a Barcelona.

I podem escriure Lavanguardia.cat, perquè l’any 2005 la ICANN va acceptar la creació del domini d’alt nivell .cat. Ningú a l’estat espanyol no devia entendre massa bé encara el funcionament i la governança d’Internet ni les implicacions de la creació del primer domini d’alt nivell per a una llengua i cultura. Ara el domini d’alt nivell .cat el gestiona la Fundació .CAT que és un dels patrocinadors principals de la trobada.

Durant cinc dies els assistents a la trobada de la ICANN debatran sobre el futur d’Internet. Per una banda societat civil i entitats en un fòrum obert i per l’altra polítics i ministres a porta tancada (em sona). I ho faran a Barcelona, la ciutat on hi té la seu la Fundació .CAT, a qui un estat que no entenia massa bé encara el funcionament i la governança d’Internet va fer tancar dominis ara fa un any. La feina de la ICANN ens resulta més familiar, necessària i vital del que no ens pensàvem.

Arxivat a: