16 Jutges
  • Compartir a Pinterest

Present. El dret no és una ciència exacta i el sistema judicial no és perfecte. Un estudi fet amb 47 jutges de Virgínia demostrava la disparitat de criteris a l’hora d’emetre sentència per un teòric cas de possessió de drogues (29 innocent, 18 culpable). En estudi similar es van sotmetre 41 casos hipotètics a 81 jutges britànics per a que decidissin a qui atorgaven llibertat sota fiança. El truc de l’estudi era que set dels 41 casos eren duplicats amb noms diferents. La majoria de jutges va emetre judicis diferents a casos iguals.

Futur. Posem per cas que se us imputen uns fets pels quals heu de ser jutjats. Us baixeu l’aplicació ’16 Jutges’, us identifiqueu biomètricament —empremta digital, cara i veu— i pitgeu el botó de ‘Vostè jutja’. Al cap de cinc segons rebeu el veredicte en forma d’emoji de cara somrient: innocent. Si us hagués sortit l’emoji de cara enfadada, l’aplicació hauria compartit la vostra geolocalització amb la patrulla més propera.

En els segons que han passat des que heu pitjat el botó fins que heu rebut el veredicte, la IA de ’16 Jutges’ ha fet la seva màgia. En primer lloc el sistema ha ignorat les dades de gènere, ètnia, color de pell, idioma, credo, ideologia, orientació sexual i fins i tot nom i cognoms per eliminar qualsevol biaix. Si alguna d’aquestes dades fos rellevant pel cas s’afegiria al sumari de manera selectiva.

A continuació el sistema ha acarat les peticions del Ministeri Fiscal i els informes de policia i jutges d’instrucció amb els vostre historial de trucades, el de les vostres ubicacions, el de connexions a torres de telefonia i xarxes Wi-Fi, amb la vostra activitat a xarxes socials, amb el contingut i geolocalització de les fotos del vostre rodet, i en general amb qualsevol dels patrons d’activitat que el vostre mòbil hagi registrat. Ha fet el mateix amb els historials de contactes vostres rellevants pel cas, sempre amb una autorització de l’agent IA d’un jutge.

Els jutges humans no són infal·libles. Preferiríeu un programa d’IA?

Tota aquesta informació l’ha posada a disposició dels agents IA dels vostres advocats per a que hi afegeixin els arguments de la vostra defensa. Arribats aquest punt, el sistema d’IA de ’16 Jutges’ consulta els agents IA de les diferents instàncies judicials, incloses les supra-estatals, amb l’objectiu de conèixer tota la jurisprudència aplicable al cas.

Ah, i un detall final: la intel·ligència artificial de ’16 Jutges’ també ha fet totes les simulacions possibles d’impugnacions, recursos, habeas corpus, apel·lacions a instàncies superiors, amnisties i perdons abans d’emetre el veredicte final; l’emoji és ferm i inapel·lable.

Arxivat a: